Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμό

Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΕδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένα κύμα ενημέρωσης σχετικά με τα superfoods, τις λεγόμενες «υπερ-τροφές», οι οποίες υπόσχονται αύξηση της ζωτικότητας και της ενέργειας, βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, περισσότερη σωματική δύναμη αλλά και αναβάθμιση των ερωτικών μας επιδόσεων.
Σε γενικές γραμμές, οι «υπερ-τροφές» είναι ο τρόπος της φύσης για να μας κρατάει υγιείς και εύρωστους. Η συχνή τους κατανάλωση στην καθημερινή μας διατροφή, λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό, αφού αποτοξινώνει, αναζωογονεί και προστατεύει το σώμα από ασθένειες και άλλες παθογόνες καταστάσεις, μιας και βελτιώνει σημαντικά την ανοσολογική απόκριση. Ποιες είναι όμως αυτές οι «υπερ-τροφές» που θα μας χαρίσουν τόση ζωντάνια; Είναι εύκολο να τις βρούμε, και αν ναι, πως μπορούμε να τις καταναλώσουμε;
Τα superfoods της ελληνικής γης
Βρίσκονται κυριολεκτικά έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, πιθανώς να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση χωρίς να έχουμε πλήρη γνώση  του δώρου που κάνουμε στον εαυτό μας. Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη «υπερ-τροφές» υψηλής διατροφικής και θρεπτικής ποιότητας, που αν δεν τις καταναλώνουμε καθημερινά ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε.
Ελαιόλαδο
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΠρόκειται για την κορυφή των υπερ-τροφών, ίσως το καλύτερο δώρο της φύσης για τον άνθρωπο. Το αγνό ελαιόλαδο, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια θρέφει τους  Έλληνες, αποτελεί ένα μίγμα θεραπευτικών ουσιών, που εκτός από γεύση και άρωμα του προσδίδουν ιδιότητες υψηλής βιολογικής αξίας. Η σύσταση του ελαιολάδου σε ελαϊκό οξύ (-80%), σε βιταμίνες Α,Ε, D και Κ, σε πλούσιες αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως τα τερπένια, σε φαινόλες, στερόλες και φωσφολιπίδια, το διαμορφώνουν ως ένα παντοδύναμο όπλο ενάντια σε παθήσεις που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ρόδι
Το ρόδι αποτελεί τον καρπό της μακροζωΐας και της γονιμότητας. Συμβολίζει την υγεία και την καλή ζωή. Πρόκειται για μία άριστη πηγή θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών στοιχείων που χαρίζουν ζωτικότητα και ευεξία.
Κρόκος Κοζάνης
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΟι περισσότεροι γνωρίζουμε τον κρόκο μέσα από τη διακριτική του παρουσία σε αγαπημένα μας φαγητά, χαρίζοντάς μας τη γεύση και το άρωμά του. Αυτό που λίγοι ξέρουμε, είναι πως το συγκεκριμένο μπαχαρικό, που χαρακτηρίζεται ως το «χρυσάφι της ελληνικής γης», αποτελεί μία άριστη πηγή φαρμακευτικών, τονωτικών και αφροδισιακών ιδιοτήτων.  Οι δύο χαρακτηριστικές ουσίες που το κάνουν τόσο πολύτιμο, είναι η σαφρανάλη και η κροκετίνη. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, αιθέρια έλαια και βιταμίνες Β και Β2.
Φυστίκια Αιγίνης
Τα φυστίκια Αιγίνης, για πολλούς αποτελούν ένα νόστιμο συνοδευτικό για το ποτό ή την αγαπημένη τους ταινία, αφού έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση που μας ικανοποιεί απόλυτα όταν λαχταράμε να τσιμπήσουμε κάτι. Πέρα όμως από αυτό, τα φυστίκια είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας, αφού περιέχουν καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όλες οι παραπάνω ιδιότητες τα καθιστούν απαραίτητα για το ημερήσιο διαιτολόγιό μας.
Γύρη
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΜία υπερ-τροφή πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή είναι η γύρη των μελισσών. Η γύρη της ελληνικής υπαίθρου είναι εξαιρετικής ποιότητας, μιας και προέρχεται από ποικίλα άνθη και αρωματικά φυτά. Μπορείτε να τη βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και επιτρέπεται να καταναλώνεται μέχρι και 20gr ημερησίως.
Πέρα από όλες τις παραπάνω υπερ-τροφές, στη φύση μπορείτε να βρείτε και πολλές άλλες εξίσου σημαντικές και πολύτιμες όμως η σταφίδα που αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό, η μαστίχα χίου, αλλά και η κάπαρη. Ακόμα υπάρχουν και άλλα, πιο «εξωτικά» superfoods, τα οποία μας χαρίζουν ζωντάνια, ενέργεια και υγεία.
Το ιπποφαές είναι  ένα είδος θάμνου που φύεται στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έτρωγαν τα φύλλα του για να αναρρώσουν πιο γρήγορα από τους τραυματισμούς. Έτσι πήρε και το όνομά του. Το ιπποφαές περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους τα ω-3 λιπαρά οξέα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας από παθήσεις.
Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα είδος βρώσιμου φυκιού του γλυκού νερού, που συνήθως παράγεται σε υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μία συμπυκνωμένη τροφή που δρα ως «βόμβα» θρεπτικών ουσιών. Περιέχει μεγάλη ποσότητα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Τέλος, μία άλλη, πολύ ισχυρή υπερ-τροφή, είναι το βατόμουρο goji, ένας αναρριχώμενος θάμνος που τον συναντάμε στην ύπαιθρο μεταξύ Θιβέτ και Μογγολίας. Οι καρποί του είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία με τον σίδηρο να υπερτερεί. Το συγκεκριμένο βατόμουρο είναι πολύ ευεργετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζοντας τη σχέση «καλής» με «κακή» χοληστερίνη. Επιπλέον, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος αλλά και του νευρικού συστήματος. Τέλος, λέγεται πως καταπολεμά την κυτταρίτιδα και αυξάνει την ερωτική διάθεση.
Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς υπερβολές που χαρακτηρίζεται από τη συστηματική φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση των λεγόμενων superfoods, σε όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένη μορφή,  μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν μένει κάτι άλλο παρά να δοκιμάσετε και να απολαύσετε τα δώρα της φύσης.

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΝΟΥΔΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΑΡΡΩΣΣΤΑΙΝΟΥΜΕ;- Στα Άκρα

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΑΓΚΙΝΑΡΑ

Αγκινάρα: Το οφέλη και η διατροφική της αξία

αγκινάρα οφέλη και διατροφική αξία
Η αγκινάρα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και την υγεία μας, πρόκειται για ένα νόστιμο λαχανικό που βοηθά στην απώλεια βάρους εξαιτίας της διουρητικής της ιδιότητας, στην καλύτερη καύση του λίπους και επίσης αναζωογονεί το συκώτι. Αν θέλετε να αδυνατίσετε και να χάσετε βάρος επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.

Η διατροφική της αξία

Η αγκινάρα εκτός από τη σημαντική της ιδιότητα, που βοηθά στο αδυνάτισμα και την καύση του λίπους, είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, μαγνησίου, πλούσια σε αμινοξέα, φλαβονοειδή, φώσφορο και κάλιο.

Πως η αγκινάρα συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Αν και η αγκινάρα είναι μια από τις τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους, αυτό δε σημαίνει ότι τρώγοντας από αυτό το λαχανικό θα αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας. Όμως μπορεί να βοηθήσει σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής δίνοντας το κάτι παραπάνω.
Φυσικά και δεν υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν όσο κοιμάστε, αλλά χρειάζεται συνδυασμός διατροφής, σωματικής άσκησης και υγιεινού τρόπου ζωής για να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν όμως τροφές που μπορεί να κάνουν το κάτι παραπάνω στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με κάποιες άλλες, και η αγκινάρα είναι μία από αυτές. Είναι ένα λαχανικό με ειδικές ιδιότητες, για παράδειγμα, λόγω της περιεκτικότητας της σε ινουλίνη, έναν υδατάνθρακα που μεταβολίζεται αργά την καθιστά ωφέλιμη εκτός από το αδυνάτισμα και για τους διαβητικούς. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερίνης, και συμβάλλει κατά της δυσκοιλιότητας.
Μια άλλη σημαντική ουσία που περιέχεται στην αγκινάρα είναι κυναρίνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή χολής και έχει διουρητική δράση εμποδίζοντας την κατακράτηση υγρών και συμβάλλοντας στην καύση το λίπους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αγκινάρα περιέχει λιγότερο από 1% λίπος και μόνο 22 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Έτσι, αυτό το λαχανικό έχει τρεις τρόπους για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους: Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καύση του λίπους και διουρητική δράση.

Άλλα οφέλη από την κατανάλωση της

  • Προστατεύει και αναπλάθει το συκώτι
  • Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη
  • Είναι ένα εξαιρετικό αποτοξινωτικό του οργανισμού, καθαρίζει το πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά.
  • Μειώνει στην κακή χοληστερόλη.
  • Βοηθά στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση.

Πως να μαγειρέψετε και να φάτε μια αγκινάρα

Μπορώ να φανταστώ ότι δε μεγαλώσατε τρώγοντας αγκινάρες, όμως ακόμα και μια απλή συνταγή όπως αυτή που ακολουθεί δοκιμάζοντας τη θα σας πείσει ότι αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή σας για 2 λόγους, για την γεύση της αλλά και για τα θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά τους.
Υλικά:
  • 1 ή περισσότερες, μεγάλου μεγέθους αγκινάρες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φέτα λεμόνι
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά – Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Διαδικασία:
Αν η αγκινάρα σας έχει μικρά αγκάθια στις άκρες των φύλλων, κόψτε τα με ένα ψαλίδι. Αν και μπορείτε να τα αφήσετε αν το επιθυμείτε, αφού τα αγκάθια μαλακώνουν κατά το μαγείρεμα οπότε δε διατρέχετε κάανένα κίνδυνο, όμως καθαρά από θέμα αισθητικής αν θέλετε μπορείτε να τα κόψετε.
Κόψτε περίπου 2 εκατοστά από κάθε φύλλο της και αφαιρέστε τυχόν μικρότερα φύλλα, που μπορεί να έχει από τη βάση και προς το κοτσάνι. Κόψτε και το κοτσάνι αφήνοντας να προεξέχει περίπου 2 εκατοστά (συνήθως το κόβουμε ακόμα πιο μικρό, όμως επειδή σε κάποιους αρέσει, θα το αφήσουμε στα 2 εκατοστά). Ξεπλένετε καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό, φροντίζοντας να ανοίξετε τα πέταλα ελαφρώς ώστε το νερό να περνάει μέσα τους για να τα καθαρίσει.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε νερό, μια σκελίδα σκόρδο, τη φέτα από το λεμόνι και το φύλλο δάφνης. Τοποθετήστε ένα καλάθι σιδερένιο με τρύπες ώστε να περνάει ο ατμός και βάλτε πάνω την αγκινάρα, κλείνουμε το καπάκι για να μαγειρευτούν στον ατμό και το αφήνουμε να σιγοβράσουν. Θα χρειαστεί περίπου 25 με 45 λεπτά ή εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξωτερικά φύλλα, αν μπορούν και κόβονται εύκολα, τότε η αγκινάρα μας είναι έτοιμη.
Έξτρα συμβουλή: Μπορείτε επίσης να τις μαγειρέψετε σε μια χύτρα ταχύτητος για περίπου 15-20 λεπτά, ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το μέγεθος της, μεγαλύτερο μέγεθος απαιτεί περισσότερο χρόνο και αντίστροφα .

Πως να φάτε την αγκινάρα

Μπορείτε να τις φάτε είτε ζεστές, είτε κρύες, αλλά πιστεύω ότι πιο ωραία τρώγονται ζεστές. Σερβίρετε συνοδεύοντας  με βούτυρο ή μαγιονέζα, μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα dip  με λίγη μαγιονέζα και ξύδι μπαλσάμικο.
Τραβήξτε και αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και βουτήξτε την λευκή  σαρκώδη άκρη του σε λιωμένο βούτυρο ή σε κάποια σάλτσα της επιλογής σας. Τοποθετήστε στο στόμα σας τη μεριά με τη σάλτσα και τραβήξτε μέσα από τα δόντια για να αφαιρέσετε το μαλακό μέρος του φύλλου. Αμέσως μετά, πετάμε το υπόλοιπο φύλο της αγκινάρας που περίσσεψε. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα.
αγκινάρα-οφέλη-και-διατροφική-αξία-2
source@photo: simplyrecipes.com
Το υπόλοιπο κομμάτι της αγκινάρας είναι η σάρκα της που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές όπως σούπες ή στις σαλάτες μας. Για να το καθαρίσουμε θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη τεχνική που θα δούμε παρακάτω.
source@photo: simplyrecipes.com
Με ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι αφαιρέστε με κυκλικές κινήσεις το τριχωτό μέρος που είναι πάνω στην εσωτερική βάση. Με το μαχαίρι ξύστε και πετάξτε το σκληρό μέρος που καλύπτει την καρδιά της αγκινάρας. Κόβουμε σε κομμάτια τη σάρκα που περίσσεψε και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες σούπες ή να τη φάμε με λιωμένο βούτυρο, ακόμα και  βουτώντας τη μέσα σε κάποια λευκή σάλτσα.
Votanon Kipos

ΜΠΑΝΑΝΑ

Οι εκπληκτικές ιδιότητες της μπανάνας!

i-ekpliktikes-idiotites-tis-bananas
Ένας καθηγητής στο CCNY μίλησε σε μια τάξη φυσιολόγων για τις μπανάνες. Είπε ότι η έκφραση «going bananas» είναι από τις επιπτώσεις της μπανάνας στον εγκέφαλο.
Ποτέ, μη βάλετε τη μπανάνα σας στο ψυγείο
Μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να κοιτάξετε μια μπανάνα με τον ίδιο τρόπο.
Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα – σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μια μπανάνα μπορεί να μας βοηθήσει να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστούν ή αποτραπούν ένας σημαντικός αριθμός ασθενειών και καταστάσεων, καθιστώντας την αναγκαία στην καθημερινή διατροφή μας.  
Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι. 
PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο): Ξεχάστε τα χάπια – φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη Β6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. 
Αναιμία: Υψηλή σε σίδηρο, η μπανάνας μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας. 
Αρτηριακή πίεση: Αυτό το μοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της μπανάνας να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την ικανότητα της μπανάνας να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Εγκεφαλική ενίσχυση: 200 μαθητές σε ένα Twickenham (Middlesex) σχολείο (Αγγλία), βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, αυτό το έτος, με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, το διάλειμμα και γεύμα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναμη εγκεφάλου τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς. 
Δυσκοιλιότητα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνοντας τις μπανάνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εν
τέρου
, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά. 
Hangover: Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι να γίνει ένα milkshake μπανάνα, γλυκαμένο με μέλι. Η μπανάνα ηρεμεί το στομάχι και, με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το καταπραΰνει το γάλα και ενυδατώνεται εκ νέου το σύστημά σας. 
Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώμα. Έτσι εάν πάσχετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για ανακούφιση. 
Πρωινή αδιαθεσία: Τρώγοντας μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποφευχθεί η πρωινή αδιαθεσία 
Τσιμπήματα κουνουπιών: Πριν φθάσετε να βάλετε κρέμα για τα έντομα, δοκιμάστε να τρίψετε την προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά επιτυχής στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού. 
Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος. 
Πίεση και στην εργασία; Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση στην εργασία οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν με άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς… Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκομείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά… 
Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο από εντερικές διαταραχές εξαιτίας της μαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό με επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού
Έλεγχος της θερμοκρασίας: Πολλοί άλλοι πολιτισμοί βλέπουν τις μπανάνες ως «κρύα» φρούτα που μπορεί να μειώσουν τόσο τη σωματική και συναισθηματική θερμοκρασία των εγκύων γυναικών. Στην Ταϊλάνδη, παραδείγματος χάριν, οι έγκυες γυναίκες τρώνε μπανάνες για να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους θα γεννηθεί με μια δροσερή θερμοκρασία. 
Εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD): Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από SAD επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης tryptophan. 
Κάπνισμα και Χρήση Καπνού: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη. 
Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας… Όταν εί
μαστε αγχομένοι, ο μεταβολικός ρυθμό μας αυξάνεται, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια ενός σνακ μπανάνας υψηλού καλίου. 
Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας μπανάνες ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί να μειώσετς τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%! 
Κρεατοελιές: Οι πρόθυμοι για φυσικές εναλλακτικές λύσεις ορκίζονται ότι αν θέλετε για να εξοντώσετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το στο κρεατοελλιά, με την κίτρινη πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία! 
Έτσι, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και δύο φορές τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα.
Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή γνωστή φράση, ώστε να λέμε, «Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!» 
Υ.Γ: Οι μπανάνες πρέπει να είναι ο λόγος που οι πίθηκοι είναι τόσο χαρούμενοι όλη την ώρα! Θα προσθέσω έναν ακόμη εδώ· Θέλουν γρήγορη λάμψη στα παπούτσια μας;; Πάρτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας, και τρίψτε το απευθείας στο παπούτσι… γυαλίστε με στεγνό πανί. 

BITAMINH C αντιοξειδωτική και αντιγηραντική

Η σπουδαία αντιοξειδωτική και αντιγηραντική βιταμίνη Ci-spoudea-antioxidotiki-ke-antigirantiki-vitamini-c

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι ένα ευρέως διαδεδομένο συστατικό, το οποίο συμμετέχει στη φυσιολογία σχεδόν όλων των φυτών και ζώων. Οι άνθρωποι, άλλα ανώτερα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να παράγουν το δικό τους σωματικό απόθεμα σε βιταμίνη C και κατά συνέπεια χρειάζονται τακτική λήψη αυτής της βιταμίνης με τη διατροφή.
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η βιταμίνη C είναι μία ασταθής, υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ευαίσθητη στη ζέστη, τον αέρα, το νερό και τις αλκαλικές ενώσεις (π.χ. διττανθρακικό νάτριο ή σόδα μαγειρέματος). Μερικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, μπορούν να επιταχύνουν την οξειδωτική διάσπαση της βιταμίνης C.
ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, εκ των οποίων ορισμένες δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Ακολουθούν κάποιες από τις διαδικασίες στις οποίες συμμετέχει η εν λόγω βιταμίνη:
• Σύνθεση κολλαγόνου – το ενδοκυτταρικό «τσιμέντο» του σώματος.
• Ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών και επούλωση των πληγών.
• Δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων.
• Δημιουργία κορτικοστεροειδών ορμονών στα επινεφρίδια.
• Απορρόφηση του σιδήρου και η απαραίτητη συσσώρευσή του στο μυελό των οστών, τη σπλήνα και το ήπαρ.
• Ως αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, προστατεύει τις υδατοδιαλυτές ουσίες από οξείδωση επιτρέποντας τη δική του οξείδωση.
• Ως αντιισταμινικό, μειώνει την επίδραση της ισταμίνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισταμίνη ευθύνεται για πολλά αλλεργικά συμπτώματα όπως τον αλλεργικό κατάρρου.
• Δημιουργία της καρνιτίνης στους χορτοφάγους, καθώς επίσης και της λυσίνης.
Η βιταμίνη C εκτελεί τις πιο πολλές από τις λειτουργίες της δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη C εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι καταστροφικά, υψηλής δραστικότητας μόρια που πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
ΕΛΛΕΙΨΗ 
Η συνήθης ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης C είναι το σκορβούτο, του οποίου πρόωρα συμπτώματα αποτελούν συνήθως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, καθώς επίσης και η εξάντληση, η αδυναμία, η ευερεθιστικότητα και το μυϊκό άλγος. Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ 
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 2000mg
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 60mg
(Οι απαιτήσεις για τους καπνιστές αυξάνονται σε 80mg)
Για παράδειγμα ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού ή μια μερίδα (80 γραμμάρια) από φράουλες ή μπρόκολο ή κόκκινη πιπεριά πάπρικα περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου. 
Μια υγιεινή διατροφή παρέχει στον άνθρωπο την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται. Οι ποσότητες της βιταμίνης που προσλαμβάνονται πέραν από αυτή, αποβάλλεται στα ούρα. 
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 
Οι ενήλικες μπορούν να ανεχτούν μέχρι 2 γραμμάρια βιταμίνης C σε μια μέρα. Εάν δοθούν πολύ μεγάλες δόσεις τότε υπάρχουν κίνδυνοι τοξικότητας.
Στις τοξικές δράσεις των πολύ ψηλών δόσεων της βιταμίνη C περιλαμβάνονται:

  • Διάρροια, ναυτία, εμετοί, καούρα στο στομάχι, πόνος στην κοιλιά 
  • Πονοκέφαλος 
  • Αϋπνία 
  • Συχνουρία 
  • Λίθοι στα Νεφρά: Δεν συνιστάται η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C (πάνω από 1g περίπου ημερησίως) σε άτομα με λίθο στα νεφρά. 
  • Αντικαταθλιπτικά: Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την επίδραση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών (π.χ amitryptyline, imipramine). 
Η παροδική διάρροια αποτελεί τη συνήθη παρενέργεια που εμφανίζεται μετά από λήψη υψηλών ποσοτήτων. Η μόνη άλλη πιθανότητα κινδύνου από λήψη υψηλής δόσης βιταμίνης C εμφανίζεται σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης, καθώς η οξαλική μορφή της μπορεί να συνδεθεί με το ασβέστιο και να σχηματίσει λίθους. Παρόλα αυτά, τα άτομα που δεν εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο νεφρολιθίασης δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη βιταμίνη C. Η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C – 5000mg ημερησίως και άνω – και εν συνεχεία η απότομη διακοπή της λήψης, μπορεί να προκαλέσει «επανεμφανιζόμενο σκορβούτο». Αν και σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον παραπάνω ισχυρισμό, συνιστάται η διακοπή της λήψης υψηλής δοσολογίας βιταμίνης C να γίνεται σταδιακά.
Άλλα φάρμακα
Διάφορα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για βιταμίνη C, συμπεριλαμβανομένων των κορτιζόνων, της ασπιρίνης και των αντισυλληπτικών χαπιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεκτικότητας σε αγγειοδιαστολείς. 
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C
Λοιμώξεις: Μελέτες ελέγχου έδειξαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης (1). Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μεγάλες δόσεις (τουλάχιστον 1g/ημέρα) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Χειρουργική και Κατάγματα: Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών (2) μετά από χειρουργική επέμβαση και είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή επούλωση των καταγμάτων.
Κατάσταση Δοντιών και Στοματικής Κοιλότητας: Η βιταμίνη C χορηγούμενη πριν και μετά την αφαίρεση δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των ούλων.
Αναιμία και Αιμορραγικές Διαταραχές: Η χρήση της βιταμίνης C ως βοηθήματος για τη θεραπεία της αναιμίας είναι ευρέως αποδεκτή λόγω της στενής σύνδεσης της βιταμίνης αυτής με το μεταβολισμό του σιδήρου (3). Στις αιμορραγικές διαταραχές, η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων, κυρίως σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή (ουσίες που συχνά εμφανίζονται στη φύση μαζί με τη βιταμίνη C).
Οστεοαρθρίτιδα: Η βιταμίνη C (κατά προτίμηση σε μη όξινη μορφή – buffered form) μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα (4), πιθανώς μέσω του ρόλου της στην παραγωγή του κολλαγόνου. Φαίνεται να ανακουφίζει το άλγος και τη δυσκαμψία σε μερικά άτομα.
Αλλεργίες: Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με συμπλήρωμα βιταμίνης C (5), πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.
Έλκη Στομάχου και Δωδεκαδάκτυλου: Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την επούλωση των ελκών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται η μη όξινη μορφή της (buffered form).
Καπνιστές: Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο οξειδωτικό στρες στην περίπτωση των καπνιστών. Ως εκ τούτου, απαιτείται αυξημένη λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τους καπνιστές (6).
Υπέρταση: Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος σε άτομα με υπέρταση (7).
Άσθμα: Οι ασθματικοί εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους (8). Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη C μειώνει τις κρίσεις άσθματος (9) και προστατεύει από τις κρίσεις που εμφανίζονται κατά την άσκηση (10).
ΤΥΠΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C 
Τα συμπληρώματα με βιταμίνη C διατίθενται γενικά σε διάφορες μορφές. Καταρχήν, ως ασκορβικό οξύ (καθαρή βιταμίνη C), το οποίο είναι κατάλληλο για την πλειοψηφία των ατόμων και αποτελεί μια εύκολα διαθέσιμη ουσία σε προσιτή τιμή. Κατά δεύτερο λόγο, ως μη όξινη ή ελαφρώς όξινη μορφή (ασκορβικό ασβέστιο), η οποία είναι καταλληλότερη για άτομα με πεπτικά προβλήματα, ευαίσθητο στομάχι ή έλκη, Candida albicans, αρθρίτιδες ή απλά για τους ηλικιωμένους. Θεωρείται ως η πιο ελαφριά μορφή βιταμίνης C.
Είναι προτιμότερο να παίρνετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από μια υγιεινή διατροφή και όχι από φαρμακευτικά σκευάσματα οποιασδήποτε μορφής. 
Μην παίρνετε από μόνοι σας οποιεσδήποτε βιταμίνες αλλά ρωτήστε το γιατρό σας. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δικού σας προβλήματος θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμινών.
ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τρόφιμα
(mg/100g)
Φραγκοστάφυλα
200
Πράσινες πιπεριές
100
Λαχανάκια Βρυξελλών
90
Μάνγκο 
80
Κουνουπίδι 
60
Λάχανο 
55
Πορτοκάλια 
50
Γκρέιπ φρουτ
40
Γλυκοπατάτες 
25
Ντομάτες 
20
Πατάτες, νέας εσοδείας
16
Σαλάτα μαρούλι
15
Μπανάνες 
10
Οι κύριες πηγές βιταμίνης C στη διατροφή είναι οι χυμοί φρούτων, τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά. Η περιεκτικότητα βιταμίνης C στα τρόφιμα ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την εποχή, την ποικιλία και τη φρεσκάδα.
«Τροφή»: Διαθέτω ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!
Μία εκ των οποίων είναι το Acerola, το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
Θωρακίστε τον οργανισμό σας, με φυσικές υπέρ-τροφές δοκιμασμένες στο χρόνο, για μια καλύτερη υγεία και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής!
Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να

Το είδα: www.douni.gr 
Και: www.e-syntages.gr

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι!

trofes-me-perissoteri-vitamini-c-apo-to-portokali
Πάντα πίναμε την πορτοκαλάδα μας βιαστικά για να «μη χάσει τις βιταμίνες της» και τρώγαμε πορτοκάλια για να μην αρρωσταίνουμε εύκολα. Ποιες άλλες τροφές, όμως, είναι εξίσου ή περισσότερο πλούσιες σε βιταμίνη C από το αγαπημένο μας αυτό φρούτο;
Πράγματι, τα πορτοκάλια έχουν μια υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με περίπου 83mg βιταμίνης σε ένα φρούτο, αλλά φαίνεται πως η φήμη τους έχει… επισκιάσει κι άλλα φρούτα και λαχανικά με περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από αυτά.

Κι ενώ αμφισβητείται από κάποιους το κατά πόσο η βιταμίνη C μπορεί να διώξει το κρυολόγημα και την καταρροή, παρ’ όλα αυτά παραμένει μια πολύ σημαντική βιταμίνη για την υγεία μας, καθώς βοηθά στην επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και στην παροχή αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, απαραίτητων για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, οι άντρες άνω των 19 ετών πρέπει να λαμβάνουν περίπου 90mg την ημέρα και αντίστοιχα οι γυναίκες 75mg βιταμίνης και τώρα που μπαίνει η Άνοιξη και μετά το Καλοκαίρι τα πορτοκάλια δεν θα είναι στην εποχή τους, δείτε από ποιες άλλες πηγές μπορείτε να λάβετε την απαραίτητη αυτή βιταμίνη, εμπλουτίζοντας τη διατροφή και τον οργανισμό σας.
Κόκκινες πιπεριές: βιταμίνη C στο φαγητό
Ίσως να μην το γνωρίζατε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η κόκκινη πιπεριά που προσθέτατε μέχρι τώρα στο φαγητό, τη σαλάτα, την πίτσα κ.ο.κ. δεν είχε μοναδικό ρόλο να δώσει χρώμα, αλλά και υγιεινή χροιά στο τραπέζι σας. Ένα φλιτζάνι ωμής και ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει την εντυπωσιακή ποσότητα των 190mg βιταμίνης C, την ίδια στιγμή που η πράσινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 120mg.

Θυμάρι και μαϊντανός: εναλλακτικές πηγές βιταμίνης C
Πλούσια σε βιταμίνες και οφέλη, το θυμάρι και ο μαϊντανός μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε σούπα, σε σαλάτες ή όπου αλλού σας βγάλει η… φαντασία σας. Το θυμάρι μας παρέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C (160mg στα 100 γραμμάρια και 1,6mg σε 1 κουταλάκι του γλυκού), ενώ ο μαϊντανός αντίστοιχα 133mg στα 100 γραμμάρια και 13,3mg τα 10 περίπου κλωναράκια. Εντάξει, μπορεί να μην καταναλώσετε 100 γραμμάρια μαϊντανού, αλλά σίγουρα προσθέτει πολλά στην ημερήσια πρόσληψη της θαυματουργής βιταμίνης.
Μπρόκολο: για γερό ανοσοποιητικό
Στην παιδική σας ηλικία μπορεί να μην ξέρατε καν τι γεύση είχε αυτό το λαχανικό, αφού δεν δεχόσασταν ποτέ να το δοκιμάσετε. Μέχρι που του δώσατε την πρώτη ευκαιρία κι από τότε δεν χρειάζεστε άλλους λόγους για να το προσθέσετε στο πιάτο σας. Έχετε, όμως, άλλον ένα: μια μερίδα μπρόκολο (148 γραμμάρια) μπορεί να προσθέσει 132mg βιταμίνης C στη διατροφή σας.
Κατσαρό λάχανο: εμπλουτίζει τη σαλάτα
Τώρα που οι σαλάτες θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο όσο το θερμόμετρο ανεβάζει θερμοκρασία, είναι ευκαιρία να τους προσθέσετε και λίγο κατσαρό λάχανο. Δύο φλιτζάνια αυτού του λαχανικού αποδίδουν περίπου 160mg βιταμίνης C, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Κ, όπως επίσης και σε φυτοχημικά και φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι προκαλεί αίσθημα κορεσμού, κάνοντας την πείνα να καθυστερεί να μας επισκεφτεί, βοηθώντας κατ’ επέκταση και στη διατήρηση της σιλουέτας μας.
Φράουλες: τόσο γλυκές, όσο και υγιεινές
Τα νέα είναι γλυκά: οι φράουλες, αποτελούν ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, με μια μερίδα τους (περίπου 150 γραμμάρια) να περιέχει 86,5mg βιταμίνης C. Πρόσφατα, μάλιστα, μελέτες συνέδεσαν το αγαπημένο μας φρούτο με την επιβράδυνση εμφάνισης άνοιας. Βάλτε τις φράουλες τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή σας σαν σνακ και αποφύγετε να τις πασπαλίζετε με… τόνους ζάχαρης. Αν παρ’ όλα αυτά τους προσθέσετε ζάχαρη, φροντίστε να επιλέξετε την καστανή.
Ακτινίδιο: το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C
«Κερδίζοντας» κατά πολύ το πορτοκάλι στο θέμα βιταμίνης C, το ακτινίδιο αποδίδει 137mg της βιταμίνης, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο και στις βιταμίνες Α και Ε, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το ακτινίδιο, επίσης, μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και φουσκώματος, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακ. Προσθέστε το στη φρουτοσαλάτα σας ή απολαύστε το σκέτο το φθινόπωρο που είναι και η εποχή του.
Κουνουπίδι: το λαχανικό με τις… ιαματικές ιδιότητες
Με μόλις 66 θερμίδες σε ένα μικρό «κεφάλι» κουνουπιδιού, το λαχανικό αυτό αποτελεί ό,τι πρέπει για τη σιλουέτα μας. Την ίδια στιγμή, όμως, μας παρέχει και αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, με 127mg στην ίδια ποσότητα. Αν, όμως, το αποφεύγετε λόγω της μυρωδιάς του όταν το μαγειρεύετε, τα παρακάτω κόλπα θα σας βοηθήσουν να διώξετε την περίεργη οσμή: ρίξτε στο νερό του μισό λεμόνι, μια φέτα ψωμί ή ένα κοτσάνι σέλινο καθώς βράζει και απολαύστε το… άοσμα.
Παπάγια: και εξωτική και βιταμινούχα
Μπορεί να μην είναι από τα φρούτα που βρίσκονται συχνά στο ψυγείο σας, αποτελεί όμως μια επιλογή σαφώς υγιεινή, έτοιμη να υπερκαλύψει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, μια μικρή παπάγια των 160 γραμμαρίων περιέχει περίπου 95mg βιταμίνης κι ένα φλιτζάνι πολτού παπάγιας φτάνει τα 140mg, ενώ έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες – συν του ότι θα δώσει ένα νέο «χρώμα» στη διατροφή σας, αφού είναι κάτι που δεν καταναλώνατε συχνά μέχρι τώρα.
Γκουάβα: ένα τροπικό φρούτο που πρέπει να γνωρίσετε
Στρογγυλή, με σχήμα αχλαδιού, χρώμα κιτρινοπράσινο, αρωματική και με ξινή, αλλά ευχάριστη γεύση, η γκουάβα είναι ένα τροπικό φρούτο, όχι πολύ διαδεδομένο, αλλά ιδιαίτερα ωφέλιμο. Όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μισό φλιτζάνι φρούτου αποδίδει 125mg, ενώ οι θερμίδες του είναι χαμηλές και φτάνουν μόλις στις 56. Δοκιμάστε τη με διάφορους τρόπους, είτε βρασμένη για την παρασκευή γλυκών, είτε ωμή, που είναι και η καλύτερη επιλογή ή απλώς πιείτε το χυμό της, όπως συνηθίζεται στο Μεξικό, στην Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική.

ΘΥΜΑΡΙ

Θυμάρι: Το φάρμακο για ολες τις “πληγες”

Το θυμάρι είναι ένα βότανο από την οικογένεια της μέντας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα. Με περίπου 400 υποείδη, το φάσμα των χρήσεών του είναι εντυπωσιακό. Χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του έχει παραμείνει ένα κύριο γαστρονομικό συστατικό. Μάλιστα, γρήγορα κέρδισε τη φήμη για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως την ικανότητά του να θεραπεύει την ακμή και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Φάρμακο κατά της ακμής
Αν χρησιμοποιήσατε ποικίλα φάρμακα για την ακμή χωρίς αποτέλεσμα, τώρα μόλις βρήκατε το κατάλληλο. Το θυμάρι είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και ως εκ τούτου είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση της ακμής.
Σε μία μελέτη που έγινε σε βάμμα θυμαριού τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Αυτή η φυσική προετοιμασία του βοτάνου αντιμετώπισε τα σπυράκια πιο αποτελεσματικά από ό, τι άλλα προϊόντα κατά της ακμής, τα οποία περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου.
Φάρμακο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα θυμαριού ήταν σε θέση να μειώσει σημαντικά τον ρυθμό της καρδιάς σε αρουραίους με υψηλή αρτηριακή πίεση και ήταν επίσης σε θέση να μειώσει τη χοληστερόλη τους.
Ένας σίγουρος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το θυμάρι με σκοπό να μειώσετε τον καρδιακό ρυθμό σας είναι να αντικαταστήσετε το αλάτι με αυτό.
Θυμάρι για τον βήχα
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού, το οποίο λαμβάνεται από τα φύλλα του, χρησιμοποιείται συχνά ως μια φυσική θεραπεία για τον βήχα. Σε μία μελέτη ένας συνδυασμός από θυμάρι και φύλλα κισσού βοήθησε στην ανακούφιση του βήχα και άλλων συμπτωμάτων οξείας βρογχίτιδας. Έτσι, την επόμενη φορά που είστε αντιμέτωποι με βήχα ή πονόλαιμο, πιείτε τσάι θυμάρι.
Θυμάρι: Το φάρμακο για όλες τις «πληγές»
Θυμάρι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Λαμβάνοντας όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας κάθε ημέρα μπορεί να είναι προκλητικό. Ευτυχώς, το θυμάρι είναι γεμάτο από βιταμίνη C και είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε χαλκό, φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο.
Θυμάρι για να απαλλαγείτε από τα παράσιτα
Η θυμόλη είναι επίσης ένα συστατικό πολλών φυτοφαρμάκων και συνήθως χρησιμοποιείται για τη στόχευση βακτηρίων και ιών, όπως επίσης και αρουραίων, ποντικών και άλλων ζωικών παράσιτων.
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το εκχύλισμα θυμαριού μπορεί να αποκρούσει τα κουνούπια. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα από επιβλαβείς οργανισμούς, τρίψτε θυμάρι ανάμεσα στα χέρια σας για να απελευθερωθεί το αιθέριο έλαιο.
Θυμάρι για καλές μυρωδιές
Χάρη στις αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητές του είναι ένα κοινό συστατικό σε στοματικό διάλυμα. Το θυμάρι είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό σε φυσικά αποσμητικά και συχνά συμπεριλαμβάνεται σε ποτ πουρί.
Θυμάρι για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησιμοποιείται συχνά για αρωματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς λόγω της έντασης μιας δραστικής ουσίας που ονομάζεται καρβακρόλη.
Σε μια μελέτη του 2013, η καρβακρόλη έδειξε να επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την ενίσχυση των συναισθημάτων ευημερίας.
flowmagazine.gr

ΛΕΜΟΝ Ι

Το θαύμα του λεμονιού.
Κάθε χρόνο καινούργιες ανακαλύψεις γίνονται σχετικά με το μαγικό φρούτο, το Λεμόνι.
Μια νέα Βιταμίνη-Βιταμίνη P-έχει προστεθεί στην πολύτιμη Βιταμίνη C που βρίσκεται στο φρέσκο ορεκτικό της κουζίνας, στο εργαστήρι διατροφής, ακόμη και στο μπουντουάρ.
Το Λεμόνι έχει πολλά κόλπα
Όπως η μετατροπή του νερού σε κρασί, το Λεμόνι με την κιτρική του οξύτητά, γρήγορα μετατρέπεται σε αλκαλικό. Με την μεγάλη του περιεκτικότητα σε ασβέστιο, προμηθεύει τα οστά, τα δόντια και το νευρικό σύστημα με την βασική τροφή. Επίσης Περιέχει φώσφορο, και μια από τις μεγαλύτερες του ιδιότητες του είναι να χωνεύει τις πρωτεΐνες όταν χρησιμοποιείται στο κρέας, στο ψάρι, στα οστά και στα αυγά.
Το Λεμόνι ένας Θεραπευτής, και Αντισηπτικό.
Ο Δρ. Gerald Stahl. αναφέρει αμέτρητες περιπτώσεις καταρράκτη που έχουν εξαλειφθεί, χρησιμοποιώντας σταγόνες από χυμό λεμονιού και αποσταγμένο νερό (μισό-μισό), μέσα στο μάτι τρείς φορές ημερησίως. Για την μυκητίαση των ποδιών δεν χρειάζονται ακριβές αλοιφές για την καταστολή. Ο χυμός Λεμονιού σε συνδυασμό με χυμό Παπάγιας αναφέρεται επίσης εδώ σαν κατασταλτικό.
Αρκετοί διάσημοι οδοντίατροι συνταγογραφούν το χυμό του Λεμονιού με αλάτι για την επίμονη Πυόρροια.
Το λεμόνι είναι ένας από τους γρηγορότερους εχθρούς ενάντια στα μικρόβια. Οι χειρούργοι των Βιομηχανιών έχουν χρησιμοποιήσει το λεμόνι σε μολύνσεις προερχόμενες από τραυματισμό, με εξαιρετική επιτυχία. Ο Harley Street σπεσιαλίστας στο Λονδίνο δίνει στα παιδιά της βασιλικής οικογένειας, λεμόνι με μέλι για τον πονόλαιμο. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ξοδέψει μεγάλα ποσά και περιουσίες για το επίμονο έκζεμα, και όταν όλα τους τα λεφτά ξοδευτήκαν, ανακάλυψαν ότι η κατάσταση αυτή εξαφανίζεται και δεν επανέρχεται όταν οδηγηθήκαν στη χρήση λεμονιού.
Το λεμόνι διώχνει την δυσοσμία του στόματος
Το λεμόνι δεν είναι μόνο ένα τοπικό αντισηπτικό για την δυσάρεστη αναπνοή, αλλά και σαν εσωτερικό αλκαλικό, προστατεύει από το να δημιουργείται δυσάρεστη αναπνοή. Ηθοποιοί και αστέρες του θεάτρου πίνουν χυμό λεμονιού με λίγο μέλι, δύο με τρείς φορές την ημέρα για εξασφάλιση της γλυκύτητας της αναπνοής τους.
Γιατί να έχεις άσθμα όταν υπάρχει πληθώρα λεμονιών;
Ο Δρ. Jοseph H. Green δεν φοβάται κατάλοιπα άσθματος στους ασθενείς του. Συμπληρωματικά μετά από γενική τροφικ αποτοξίνωση, τους δίνει 2 κουταλιές χυμό λεμονιού πριν από κάθε γεύμα και πριν την κατάκλιση.
Βήχας και κρύωμα
Ψημένα λεμόνια – ψημένα μέχρι να ανοίξουν-δίνονται για το βήχα και το κρύωμα σε πάσχοντες όλων των ηλικιών, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Όταν το λεμόνι σπάσει και ανοίξει, δίνουμε στον ασθενή τον χυμό του λεμονιού, με φρέσκο χυμό ανανά που ανακουφίζει αμέσως. Ο χυμός του ανανά προσθέτει τα δυνατά του χωνευτικά ένζυμα στο λεμόνι, που
διαλύουν τα φλέματα στον λαιμό.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το λεμόνι σαν φάρμακο
Όταν οι Κινέζοι ιατροί αποκαλύπτουν τα (remedies) φάρμακά τους, πάντα υπάρχει κάτι που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί. Η έξυπνη θεραπεία για την πυώδη λοίμωξη της ράγας της άπω φάλαγγας ενός δακτύλου, πραγματοποιείται με αυτή την μέθοδο: κόβουμε το πάνω μέρος του λεμονιού, και εισάγουμε το δάκτυλο στο λεμόνι και το δένουμε. Το πρωί η
παρανυχίδα είναι έτοιμη να καθαριστεί.
Σύμπλεγμα συμπτωμάτων και το λεμόνι (Βiliousness)
Υπάρχουν γιατροί που απαγορεύουν όλα τα άλλα φάρμακα σε χολικές περιπτώσεις, καθοδηγώντας τους ασθενείς τους να αποφύγουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το χυμό λεμονιού για τουλάχιστον μία ημέρα.
Το λεμόνι είναι ο φοβερός εχθρός σε αυτές τις περιπτώσεις: Πόσοι άνθρωποι τρομοκρατούνται όταν δουν την λοιμώδη Ερυσίπελα! κατάπλασμα από χυμό λεμονιού παράγει μαγική ανακούφιση μετά που τα άλλα δυνατά φάρμακα υποδεικνύονται άχρηστα.
Πυρετός Οστρακιάς
Ο Δρ. George W. Wood κάνει αυτή την δήλωση για την Οστρακιά:
Μπορώ να θεραπεύσω 49 από τις 50 περιπτώσεις της Οστρακιάς με λεμόνι και αραβική μαστίχα. Στην αρχή της ασθένειας βάλτε το παιδί στο κρεβάτι, δώστε του να πιεί ένα ποτήρι λεμονάδα με Αραβική μαστίχα, μισό κουταλάκι μαστίχα σε ένα ποτήρι λεμονάδα.
Καλύψτε την κοιλιά με στεγνή φανέλα και τυλίξτε τον με άσπρη υγρή κουβέρτα, στραγγισμένη από ζεστό νερό, και από πάνω μια στεγνή κουβέρτα, μετά αρκετά σκεπάσματα για να προκληθεί ιδρώτας. Σε μερικές περιπτώσεις είναι γρηγορότερο να τοποθετήσετε θερμοφόρα στην επάνω κουβέρτα. Μετά μία ώρα εφίδρωσης κατά την οποία δίνεται στο παιδί απεριόριστη ποσότητα λεμονάδας με Αραβική μαστίχα, σκουπίζεται και στεγνώνεται το παιδί και βάζετε ικανοποιητικό ρουχισμό. Ο χυμός του λεμονιού συντελεί στο να αφαιρεθεί το κατακάθι-ίζημα που δημιουργείται στο εσωτερικό του στόματος.
Διφθερίτιδα
Στην Διφθερίτιδα επίσης, η θεραπεία με τον χυμό του λεμονιού αποδεικνύει την δύναμη της αντισηπτικής και χωνευτικής ιδιότητας του φρούτου. “Πρέπει να κάνουμε γαργάρες στο λαιμό” λέει ο Δρ. Wood, “με τον χυμό κάθε μία ή δύο ώρες” και την ίδια στιγμή να καταπίνουμε μισό με ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού. Αυτό κόβει την ψευδομεμβράνη
στον λάρυγγα και της επιτρέπει να βγει.
Υδρωπικία: “Αφαιρέστε την φλούδα από ένα λεμόνι, κόψτε το φρούτο σε μικρές φέτες και καλύψτε το με μέλι. Για να ξεκινήσετε, πάρτε το χυμό από ένα λεμόνι την ημέρα, αυξάνοντας βαθμιαία μέχρι τους 8 ή 10 χυμούς λεμονιών ημερησίως”.
Κρυώματα και πυρετός μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, Όμως το λεμόνι είναι πάντα ένα βοηθητικό φάρμακο. Ισπανοί ιατροί το θεωρούν σαν ένα αλάνθαστο φίλο. Ιδού η Ισπανική μέθοδος που εκθέτει ο Δρ. Wood:
“Ο χυμός ενός λεμονιού προστίθεται σ’ ένα φλιτζάνι με καφέ, πίνεται με μια ρουφηξιά χωρίς γάλα ή ζάχαρη, δύο φορές την ημέρα. Αντί για καφέ, συστήνεται τσάι τριφύλλι ή άλφα-άλφα, φαίνεται να είναι πιο ισχυρό και εύγευστο.
Ρευματισμοί
Παίρνετε το χυμό από μισό λεμόνι πριν από κάθε γεύμα, και πριν την κατάκλιση κάθε βράδυ. Μπορεί να διαλυθεί με αποσταγμένο νερό πριν το πάρετε, ή σαν δυνατή λεμονάδα, και ταυτόχρονα τοποθετήστε τον εξωτερικά δύο φορές την ημέρα. Οι περισσότεροι ιατροί δηλώνουν ότι μετά την πάροδο τριών ημερών η σίγουρη αλλά αργή δύναμη του λεμονιού δείχνει τις καθαριστικές και παυσίπονες ιδιότητές του.
Σκορβούτο
Ο κόσμος γνωρίζει καλά σήμερα ότι η θεραπεία για το σκορβούτο με το χυμό του λεμονιού είναι αποτελεσματική.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παρόμοιες με το σκορβούτο, εν τούτοις, φαίνεται η έλλειψη των ισχυρών βιταμινών του λεμονιού που δίνει γρηγορότερη ανακούφιση στην εντερική δραστηριότητα, θεραπεία στις στοματικές καταστάσεις με δυνατότερη ανοσοποιητική ανοσία στις μολύνσεις όταν ακολουθείται μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη C που αφθονεί στα
λεμόνια.
Πονοκέφαλος
Μερικά κουταλάκια χυμό του λεμονιού σε ζεστό τσάι (τριφύλλι ή άλφα-άλφα είναι καλύτερα) είναι η θεραπεία ενός έξυπνου μπάρμαν στην Νέα Υόρκη, γ’ αυτούς που έχουν πονοκεφάλους (επακόλουθο μέθης) και από πονοκεφάλους που προέρχονται από άλλες αιτίες. Με αυτό το σύστημα κερδίζει τους πελάτες του, ξεκόβουν, και τους οδηγεί μακριά από τα φάρμακα τελείως.
Διαλυτικό της πέτρας (των δοντιών)
Ο χυμός του λεμονιού είναι από μόνος του μια ευχάριστη και νόστιμη οδοντόπαστα. Κρατήστε τις οδοντόβουρτσες βυθισμένες σε διαλυμένο χυμό λεμονιού, τις βοηθάει να είναι καθαρές όπως και τα δόντια.
Το λεμόνι της αντοχής
Πολλές γυναίκες, άντρες και παιδιά που τους λείπει η δύναμη, παίρνουν χαμηλό ασβέστιο. Τότε είναι που το κοκτέιλ του λεμονιού, παίρνοντας το δύο φορές την ημέρα για 30 ημέρες αλλάζει την χημεία του σώματος, δίνει περισσότερη δύναμη, βελτιώνει τη μνήμη και την αντοχή, όπως επίσης και την εμφάνιση του δέρματος του προσώπου. Το κοκτέιλ
λεμονιού συνίσταται από χυμό λεμονιού, σκόνη γάλακτος με μέλι χτυπημένο σε μπολ του κοκτέιλ.
Το ξύσμα του λεμονιού μια μεγάλη νοστιμιά
Μεγάλοι καλοφαγάδες επιμένουν στην ελεύθερη χρήση της φλούδας του λεμονιού ξυσμένη, για όλα τα γλυκά. Προσδίδει μια απροσδιόριστη πολυτέλεια σε οποιοδήποτε κέικ, οποιαδήποτε γεύση, και δεν έρχεται σε αντίθεση με άλλες γεύσεις ούτε στο κέικ, ή στο γλάσο του κέικ. Κανείς ο οποίος δεν έχει γευτεί ακόμη χάμπουργκερ πολυτελείας δεν μπορεί να αντιληφθεί τι του επιφυλάσσει. Τριμμένο κρεμμύδι με τριμμένη φλούδα λεμονιού προστίθενται στο βοδινό κρέας πριν από το ψήσιμο ή το τηγάνισμα, είναι η μεγαλύτερη απόλαυση και από τα πιο ακριβά κομμάτια κρέατος.
Η πιο ακριβή από τις σοκολάτες στο Παρίσι περιέχει λεπτά τριμμένη φλούδα λεμονιού. Τριμμένη φλούδα λεμονιού προστίθεται και στις καλύτερες φρουτοσαλάτες, και σαλάτες λαχανικών στην Ευρώπη. Στο Βερολίνο, το Παρίσι και σε όλη την Ιταλία οι ασύγκριτες σούπες τους περιέχουν τριμμένη φλούδα λεμονιού.
Μαρμελάδα φλούδας Λεμονιού κοσμεί τα τραπέζια του πρωινού στα continental resorts. Έχουν δει πολλούς καλοφαγάδες να χρησιμοποιούν τριμμένη φλούδα λεμονιού στα αυγά του πρωινού τους.
Λεμόνι ένα καλό καρύκευμα
“Αλλά όσο αφορά τα υλικά για τα χόρτα μην ανησυχείτε, . . . . είμαι σε θέση να πάρω τα φύλλα του λάπαθου, την νεαρή πικραλίδα, και την μουστάρδα. . .
Το γαϊδουράγκαθο ωραία ψημένο και καρυκευμένο με κρέμα και χυμό λεμονιού, είναι πολύ ορεκτικά.”- Counsels on Diet and Foods, σελ.. 324.
Λεμόνι αντί ξύδι είναι πιο εύγευστο ως καρύκευμα για όλα τα χόρτα ειδικά στις φρέσκες μικρές κορυφές των τεύτλων. Στην κατασκευή μαγιονέζας το λεμόνι είναι προτιμότερο
αντί του ξυδιού.
Λεμόνι προληπτικά για το σκώρο
Ένα γοητευτικό Γαλλικό έθιμο για ντουλάπες είναι να πάρετε ώριμα λεμόνια, και να τα καρφώσετε με γαρίφαλα γύρω-γύρω σε όλη την φλούδα του λεμονιού. Τα λεμόνια κατάσπαρτα στεγνώσουν σιγά-σιγά με τα γαρίφαλά τους, αφήνοντας μια υπέροχη μυρωδιά σε όλες τις ντουλάπες και τα δωμάτια.
Λεμόνια και Κόπωση
Μεγάλης απόστασης περιπατητές και ταξιδιώτες στον κόσμο, καθώς και εξερευνητές, θεωρούν το λεμόνι ως θεόσταλτο. Όταν αρχίζει η κόπωση το λεμόνι απορροφάται μέσα από μια τρύπα στην κορυφή. Είναι γρήγορης δράσης φάρμακο, δίνοντας σχεδόν απίστευτη δροσιά. Εξερευνητές χρησιμοποιούν το λεμόνι για την προστασία από πολλές μολύνσεις των τροπικών χωρών. Μια μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού θα ξεδιψάσει πιο αποτελεσματικά από ότι π πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Οι έμπειροι ταξιδιώτες δηλώνουν ότι όταν προσθέστε χυμό λεμονιού σε σύνηθες πόσιμο νερό, σε διάφορες περιοχές, δρα ως αντισηπτικό και αποτρέπει την ασθένεια που οφείλεται σε αλλεργία προς τα διαφορετικά αποθέματα νερού.
Το Εκλεπτυσμένο Λεμόνι
Αυτό το τέχνασμα είχε μαθευτεί από σπουδαίους ανθρώπους των επιχειρήσεων και της επαγγελματικής ζωής, όταν θα έπρεπε να είναι στα πόδια τους το πρωί, μετά από μια νύχτα κατάποσης και γλεντιού. Κόβετε ένα το λεμόνι στα τέσσερα. Στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλάτι, και τρώγονται όλα εκτός από το δέρμα, πριν από το πρωινό. Δημόσιοι ομιλητές λένε ότι αυτό το τέχνασμα είναι ένα σημαντικό τονωτικό για αυτούς, πριν πάνε στην πλατφόρμα.
Κολπική Υγιεινή
Ο αραιωμένος χυμός λεμονιού είναι ένας ασφαλής και υγιεινός τρόπο για κολπική πλύση. Αν και αυτό είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό, παρ ‘όλα αυτά είναι ελεύθερο από τα ερεθιστικά φάρμακα που περιέχουν οι κολπικές πλύσεις και τα υπόθετα.
Αυθεντία Υγείας του Λονδίνου έχει εμπιστοσύνη στα Λεμόνια
Ο Reddie Mallett, στο Λονδίνου, αυθεντία στην υγεία, έχει ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα που βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού, συνδυαζόμενο με διάφορα άλλα φυσικά βοηθήματα. Στην κλινική του, ο ασθενής που του δίνεται για πρώτη φορά θεραπεία, τοποθετείται ανάμεσα σε δύο εστίες φωτιάς που βρίσκονται στις αντίθετες
πλευρές του δωματίου. Ολόκληρο το σώμα του τρίβεται με λάδι και λεμόνι. Ο θερμός αέρας με αυτό το συνδυασμό προκαλεί γρήγορη αφομοίωση, και μακράς διάρκειας ευεξία. Τα αυτιά, η μύτη και ο λαιμός έχουν την ιδιαίτερη φροντίδα για την θεραπεία τους με το χυμό λεμονιού. Ο Δρ Mallett φροντίζει για τις επίμονες περιπτώσεις καταρροής
με τον ακόλουθο τρόπο: Ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο με ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και ένα σταγονόμετρο, στάζετε σταδιακά μέσα σε κάθε ρουθούνι. Επίσης τίθεται στα αυτιά κάθε εβδομάδα για καθαρισμό και για τις τονωτικές του ιδιότητες.
Μικρές ποσότητες από χυμό λεμονιού και ελαιόλαδου προστίθενται στο φαί του μωρού, κατά τον απογαλακτισμό, και αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία του παιδιού. Αυτή η μέθοδος, είπαν οι ασθενείς του Dr. Mallett αποτρέπει τις κοινές ασθένειες των παιδιών μέσα από τις ιδιότητες της ιδιόμορφης ανοσίας που δίνει.
Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με εσωτερική και εξωτερική παροχή χυμού λεμονιού με ελαιόλαδο. Λήψη ελαιόλαδου με χυμό λεμονιού, τέσσερις φορές την ημέρα, (ποσότητα αντίστοιχη μίας αυγοθήκης). Κάνουμε μασάζ στο σώμα τρείς φορές την εβδομάδα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια στην μύτη) αντιμετωπίζονται με αραιωμένο χυμό λεμονιού που χρησιμοποιείται με ρινική σύριγγα, με ήπιο και απαλό τρόπο στάλαξης.
Στην αρθρίτιδα, κάνουμε απαλό μασάζ στις αρθρώσεις με χυμό λεμονιού και λάδι μετά που ο ασθενής έχει ζεσταθεί αφού κάνει ζεστό μπάνιο σ’ ένα λουτρό ή με ζεστή κουβέρτα στο κρεβάτι.
Το κατάπλασμα πολτού χρησιμοποιείται ελεύθερα για εκφύματα (καλόγερους), αποστήματα, και δερματικά εξανθήματα γενικά. Ο χυμός φυσικά, χρησιμοποιείται και εσωτερικά. Για την βρογχίτιδα το λεμόνι και το λάδι χρησιμοποιούνται ως γαργάρα, και επίσης ως ένα μασάζ εξωτερικό για το λαιμό και το στήθος.
Για την κίρρωση του ήπατος, μέχρι και μια δωδεκάδα λεμόνια χρησιμοποιούνται καθημερινά στην κλινική του Δρ. Mallett, με διατροφή χωρίς άμυλο, και με πολλά φρούτα όπως πορτοκάλια, σταφίδες ανανάδες κλπ. Εντυπωσιακά αποτελέσματα, δήλωσε ότι έχουν βιωθεί από τους πάσχοντες από κολίτιδα, με μασάζ στην κοιλιά δύο φορές την ημέρα (ενώ βρίσκεται κλινήρης) με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
Για την διάρροια, ο Δρ Mallett χρησιμοποιεί πολτό μήλου με χυμό λεμονιού για μικρούς και μεγάλους. Για το έκζεμα, χυμός λεμονιού και φρέσκου ανανά εφαρμόζονται κάθε ώρα, και με μία δίαιτα χωρίς άμυλο, μέχρι η κατάσταση να θεραπευτεί. Η γρίπη, ο πονοκέφαλος, και η δυσπεψία αντιμετωπίζονται με αυξανόμενες ποσότητες χυμού λεμονιού εσωτερικά και εξωτερικά. Για την αντιμετώπιση του ίκτερου, ο χυμός λεμονιού συνδυάζεται με χυμό καρότου.
Ο Δρ Mallett είχε ασυνήθιστα αποτελέσματα στη θεραπεία της νευρασθένειας με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Το ευεργετικό ασβέστιο, συνήθως χαμηλό στις νευρασθένειες, παρέχεται μέσα από τη λήψη ελαιόλαδου που έχει θρεπτικές ιδιότητες για τα νεύρα και δίνει απόλαυση στην διατροφή του ασθενούς. Το καθημερινό μασάζ με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο πρέπει να τηρείται σταθερά.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων σ’ αυτή την κλινική υγείας με το λεμόνι είναι εξαιρετικά επιτυχής. Η διατροφή είναι στεγνή. Δεν χρησιμοποιείται νερό μόνο φρούτα και λαχανικά. Το βράδυ ένα μικρό φλιτζάνι τσαγιού με ζεστό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, σε ίσα μέρη, εισάγεται απαλά από το ορθό (κλύσμα)-και παραμένει.
Καλλυντικά και λεμόνι
Με την άφιξη του νέου αφυδατωμένου χυμού λεμονιού σε μορφή σκόνης, η γυναίκα που ενδιαφέρεται για τη ομορφιά της μπορεί να έχει ένα βολικό δοχείο καθαρού λεμονιού μπροστά της για άμεση χρήση ανά πάσα στιγμή χωρίς το αντιαισθητικό φρέσκο μισό λεμόνι στο τραπέζι του μπουντουάρ της.
Το λεμόνι είναι ένα πολύτιμο λευκαντικό για τα χέρια και τα νύχια. Το νεώτερο ξέβγαλμα για ανταύγειες μαλλιών περιέχει λεμόνι. Η πόρο-αναγωγική θεραπεία στα υπερσύγχρονα κατάστημα ομορφιάς περιέχει φυσικό χυμό λεμονιού, και ένα από τα συστατικά του σε ένα αποτελεσματικό μειωτήρα-μαστού είναι από χυμό λεμονιού.
Μια νέα υγρή πούδρα έχει κατασκευαστεί για θεραπεία και καλλωπισμό, περιέχει φυσικό χυμό λεμονιού για την αφαίρεση της γυαλάδας στην μύτη και το πρόσωπο, και για τις ιδιότητές της για λεύκανση των φακίδων στο πρόσωπο.
Οδοντική σκόνη από Λεμόνι και φράουλα είναι ένα νέο μέσο λεύκανσης δοντιών για τις σκούρες μεμβράνες και τις αλκαλικές αποθέσεις.
Μια δασκάλα χορού στην Νέα Υόρκη κρατά τα πόδια και τις αρθρώσεις των μαθητών της «εύκαμπτα» με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, κάνοντας μασάζ πριν και μετά τα μαθήματα, ειδικοί στην φυσική παιδεία και τον πολιτισμό χρησιμοποιούν τώρα μια εξαιρετική κρέμα μασάζ που γίνεται από τον κρόκο του αυγού, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
Ηθοποιοί στο Παρίσι αποτρέπουν τους μαύρους κύκλους γύρω στα μάτια εφαρμόζοντας δύο φορές την ημέρα χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη της κίτρινης εμφάνισης στο λαιμού. Μία έξυπνη ηθοποιός μεταφέρει μαζί της ανά πάσα στιγμή τα καινούργια επιθέματα καθαρισμού για την αφαίρεση του μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσθέτει χυμό λεμονιού στο βάζο με τα επιθέματα, έτσι ώστε για κάθε εφαρμογή να εξασφαλίζει λεύκανση, καθώς και μια θεραπεία καθαρισμού του δέρματος πριν από την εφαρμογή περισσότερου μακιγιάζ.
Το λεμόνι προσφέρει πληθώρα χρήσεων για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Ένα μασάζ του τριχωτού της κεφαλής με λεμόνι μπορεί να γίνει στο σπίτι κάποιου με τη χρήση της νέας αφυδατωμένης σκόνης λεμονιού, η οποία αφήνεται να παραμείνει κατά τη διάρκεια της νύχτας για τις ισχυρές τονωτικές ιδιότητες της, καθώς και την ικανότητά της να καταπολεμά πολλές μολύνσεις στο τριχωτό της κεφαλής.
Φωτογραφία του Χρήστος Κοσμίδης.
Λεμόνι, μια καλή θεραπεία για τη συνήθεια του καπνίσματος
Αν κάποιος επιθυμεί πραγματικά να σταματήσει τη συνήθεια του καπνίσματος , από οποιαδήποτε μορφή, έχει βρεθεί ότι, όταν προκύπτει η επιθυμία, είτε για καπνό ή να μασήσει, τότε μια κατευθείαν γουλιά με χυμό λεμονιού μειώνει αυτή την επιθυμία. Σε περίπου τριάντα (30) ημέρες από αυτή τη θεραπεία όλη η επιθυμία για τη χρήση του καπνού θα έχει εξαφανιστεί. Ένας βολικός τρόπος για τη χρήση του λεμονιού είναι να μεταφέρει κάποιος ένα λεμόνι μαζί του, με μία τρύπα στην κορυφή του, τυλιγμένο σε λαδόκολλα, τότε ρουφάει μια γουλιά κάθε φορά που εμφανίζεται η επιθυμία. Μπορεί να χρειαστεί αρκετά λεμόνια την ημέρα για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει επίσης κάποιος να σταματήσει να χρησιμοποιεί στα τρόφιμα καρυκεύματα πιπεριού και αλατιού, το πιπέρι και το αλάτι φαίνεται να αυξάνουν την επιθυμία για καπνό.
Το λεμόνι βοηθά στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού
Θα πρέπει να υποδείξουν στους ασθενείς, το κακό των οινοπνευματωδών ποτών, και την ευλογία της πλήρους αποχής. Θα πρέπει να τους ζητηθεί να απομακρύνουν τα πράγματα που έχουν καταστρέψει την υγεία τους, και να τα αντικαταστήσουν με μια πληθώρα φρούτων.
Μπορούν να λαμβάνονται πορτοκάλια, λεμόνια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, και πολλές άλλες ποικιλίες?
Γιατί ο κόσμος του Κυρίου είναι παραγωγικός, εάν ασκηθεί επίμονη και επίπονη προσπάθεια.
“for the Lord’s world is productive, if painstaking effort is put forth.” Counsels on Diet and Foods, p. 311.
Έχει διαπιστωθεί ότι όσο περισσότερα φρούτα περιέχονται στην διατροφή, κυρίως λεμόνια, τόσο λιγότερη επιθυμία υπάρχει για αλκοολούχα ποτά.
inz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...