Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ

Φάτε 3 Χουρμάδες τη Μέρα και Απολαύστε τα Οφέλη αυτής της Υπερτροφής

Φάτε 3 Χουρμάδες τη Μέρα και Απολαύστε τα Οφέλη αυτής της Υπερτροφής

Όπως και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα, αν καταναλώνετε χουρμάδες καθημερινά, θα έχετε εκπληκτικά οφέλη στην υγεία σας. Τι είναι όμως η χουρμάδες; Πρόκειται για μια αρχαία τροφή. Κάποια αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν οτί η χουρμάδες υπήρχαν από το 7.000 π.Χ.
Επίσης γνωρίζουμε ότι είναι ένα ζαρωμένο, καφέ φρούτο που αποτελεί μέρος της βασικό είδος διατροφής στη Μέση Ανατολή εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι χουρμάδες είναι γεμάτοι μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που είναι πολύ οφέλιμα για την υγεία.
Περιέχουν χαλκό, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη), νιασίνη, παντοθενικό οξύ, και ριβοφλαβίνη.
Επίσης περιέχουν καλές ποσότητες βιταμινών Α και Κ καθώς και καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος με έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

Φάτε Χουρμάδες 3 την Ημέρα είναι Αρκετοί

Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους που καταναλώνουν χουρμάδες. Το 2003 μια συγκεκριμένη μελέτη που δημοοσιεύτηκε στο International Journal of Food, Sciences and Nutrition ισχυρίζεται ότι » οι χουρμάδες μπορούν να θεωρηθούν σχεδόν ιδανική τροφή, καθώς παρέχουν μεγάλη ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, που είναι εξαιρετικά οφέλιμα για την υγεία.»
Αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χουρμάδες περιέχουν τουλάχιστον 15 μεταλλικά στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι το σελήνιο, ένα στοιχείο που πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αποδείχθηκε επίσης ότι οι χουρμάδες περιλαμβάνουν 23 τύπους αμινοξέων αλλά και και μερικά αρκετά καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το παλμιτικό, ελαϊκό, λινολεϊκό, και λινολενικό οξύ.
Δε χρειάζεται  να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες χουρμάδων για να επωφεληθείτε από τις εκπληκτικές τους ιδιότητες. Τρείς χουρμάδες τη μέρα, αρκούν για να απολαύσετε όλα τα οφέλη τους.

1. Προσφέρουν άμεση ενέργεια

Η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να σας προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική ώθηση της ενέργειά σας. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε τις μεσημεριανές ώρες που νιώθετε ότι στερεύουν τα αποθέματα ενέργειας. Οπότε, αντί για να πιείτε καφέ ή κάποιο ενεργειακό ποτό, δοκιμάστε να φάτε χουρμάδες. Θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση για περισσότερη ώρα και θα περιορίσουν την όρεξη σας για κατανάλωση ζάχαρης.

2. Βελτιώνουν την πέψη

Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στους χουρμάδες βοηθούν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες αντλούν νερό από την πεπτική οδό δημιουργώντας ένα  πήκτωμα ή γέλη (τζελ). Είναι εξίσου αποτελεσματικοί σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας αλλά βοηθούν στη διάρροια, καθώς βοηθούν την ισορροπία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση χουρμάδων είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από οποιαδήποτε ενόχληση του εντέρου, επειδή συμβάλλουν στη βελτίωση καλών βακτηρίων τους πεπτικού συστήματος.

3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δυναμώνουν τα οστά

Όπως αναφέρθηκε, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και όπως αποδεικνύουν οι έρευνες το σελήνιο είναι ευρέως γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Οι χουρμάδες είναι μια υπερτροφή που ενισχύει τα οστά, καταπολεμώντας ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες που τα οστά αρχίζουν να αποδυναμώνονται προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια.

4. Εξισορροπούν τα επίπεδα σιδήρου στην αναιμία

Η αναιμία είναι πιο διαδεδομένη από ότι πιστεύετε και είναι -σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις- αποτέλεσμα του «δυτικού» τρόπου διατροφής. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε σίδηρο και ως εκ τούτου αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για ασθενείς με αναιμία, καθώς τους βοηθά να ισορροπήσουν τα επίπεδα σιδήρου και τους προσφέρει ενέργεια και δύναμη.

5. Διατηρούν υγιή την καρδία σας

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεισφορά των χουρμάδων στην υγεία της καρδιάς. Ιδιαίτερα όταν τους μουλιάζετε τη νύχτα και τους καταναλώνετε το πρωί.
Τα υψηλά επίπεδα σε κάλιο είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά και όπως έχουν δείξει οι μελέτες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία.
Επιπλέον γνωρίζουν πως αυτό το υπέροχο καφέ φρούτο βοηθά στη μείωση της LDL (κακή χοληστερόλη), που σύμφωνα με τους γιατρούς ευθύνεται για καρδιακά νοσήματα όπως καρδιακές προσβολές αλλά και για εγκεφαλικά επεισόδια.

6. Ανακουφίζει από τις αλλεργίες

Οι χουρμάδες περιέχουν υψηλά επίπεδα οργανικού θείου, που όπως είναι γνωστό βοηθά στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2002, οι οργανικές ενώσεις θείου  βοηθούν στη μείωση του αριθμού και της έντασης των συμπτωμάτων από της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας (SAR).
Όταν επιλέγεται τους χουρμάδες, να προσέχετε να μοιάζουν φρέσκοι, να είναι ελαφρώς ζαρωμένοι και να μην έχουν σχισμές. Μην επιλέγετε αυτούς που μυρίζουν περίεργα και είναι σκληροί.
Μπορείτε να διατηρήσετε τους αποξηραμένους χουρμάδες εώς 8 μήνες στο ψυγείο σας. Ο σωστός τρόπος είναι να τους αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας αφού τους έχετε τοποθετήσει σε αεροστεγή σακουλάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...