Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ



Πώς να φτιάξετε τους τέλειους χορτοφαγικούς ρεβιθοκεφτέδες

Τα ταξίδια είναι η αδυναμία μας. Κι όταν δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε δοκιμάζουμε γεύσεις από διάφορες χώρες, εξάλλου η κουζίνα είναι ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο. Έτσι λοιπόν δοκιμάσαμε στην Αθήνα σχεδόν όλους τους ρεβιθοκεφτέδες ή αλλιώς φαλάφελ, που κατάγονται από την αρχαία Αίγυπτο, αλλά αποτελούν ένα από τα εθνικά πιάτα του Ισραήλ. Επειδή είναι δύσκολο να πάρουμε το πρώτο αεροπλάνο για Μέση Ανατολή, φτιάξαμε το δικό μας σπιτικό,  απόλυτα χορτοφαγικό αλλά και νηστίσιμο, φαλάφελ. Πριν το φτιάξετε κι εσείς έχετε υπόψη σας κάποια πραγματάκια.
Πώς να φτιάξετε τους τέλειους χορτοφαγικούς ρεβιθοκεφτέδες
Τι όσπρια θα χρησιμοποιήσετε: Το παραδοσιακό φαλάφελ περιέχει μόνο ρεβίθια, οι σύγχρονες εκδοχές περιέχουν και κουκιά (ή φάβα) μαζί με τα ρεβίθια.
Τι υφή θα έχουν οι ρεβιθοκεφτέδες σας: Κάποιοι θέλουν τα όσπρια τριμμένα και όχι σε μορφή πουρέ, ενώ άλλοι προτιμούν τη υφή του μαλακού  πουρέ που προϋποθέτει πολύ καλό χτύπημα στο μούλτι.
Τι άλλα λαχανικά και μπαχαρικά θα βάλετε: Τα όσπρια έχουν μία πιο ουδέτερη γεύση επομένως αποτελούν την ιδανική βάση για να αναδειχθούν άλλες γεύσεις και αρώματα, όπως του κρεμμυδιού και του σκόρδου. Επιπλέον τα μπαχαρικά που θα βάλετε φροντίστε να είναι φρέσκα. Μην προτιμήσετε τα μείγματα που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, αλλά αναζητήστε ένα ινδικό κατάστημα, στο οποίο θα βρείτε όλα τα αρώματα που χρειάζεστε. Ο μαϊνταντός και ο κόλιαντρος είναι πρώτα σε προτίμηση, αλλά και το κύμινο σε σκόνη, το τζίντζερ, η κανέλα και το μπαχάρι ενισχύουν το άρωμα του σκόρδου. Αν θέλετε περισσότερο πικάντικο χαρακτήρα προσθέστε πιπέρι καγιέν και νιφάδες καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο).
Το μέγεθος του ρεβιθοκεφτέ: Το μέγεθος ποικίλει, αλλά έχετε υπόψη πως όσο μεγαλύτερος ο κεφτές, τόσο πιο έντονη η αντίθεση εξωτερικού, θα είναι πολύ τραγανό, με το εσωτερικό, θα είνα πολύ μαλακό. Σε μας αρέσει να τους καλύπτουμε με σουσάμι πριν τους τηγανίσουμε.  Να θυμάστε πως θα χρειαστείτε πολύ λάδι για το τηγάνι.
Συνταγή για χορτοφαγικού ρεβιθοκεφτέδες ή φαλάφελ
Θα χρειαστείτε:
100 γρ. ρεβίθια
200 γμ. κουκιά
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη
1½ κ.γ.  μείγμα μπαχαρικών που περιλαμβάνει μαύρο πιπέρι, κανέλα σε σκόνη, τζίντζερ, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. αλάτι
5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
4 σκελίδες σκόρδου
Ένα ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
Ένα ματσάκι πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 κ.γ. σουσάμι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Οδηγίες
Μουλιάστε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια και τη φάβα σε κρύο νερό. Στραγγίξτε τα και απλώστε τα σε πετσέτα να στεγνώσουν καλά.
Ρίξτε στο μούλτι τη φάβα και τα μισά ρεβίθια και χτυπήστε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Προσθέστε τα καρυκεύματα, το αλάτι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέστε τα υπόλοιπα ρεβίθια και τα φρέσκα βότανα. Χτυπήστε μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Πλάστε το μείγμα σε μικρές μπάλες και πασπαλίστε τες με το σουσάμι.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και τηγανίστε.
Μπορείτε να σερβίρετε με σάλτσα από ταχίνι, αράβικες πίτες και μπόλικη σαλάτα.
Tip
Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...