Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016



Τα 12 πιο ψεκασμένα φρούτα και λαχανικά για το 2016

Εάν διαβάσετε τη λίστα Dirty Dozen με τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group (EWG) θα πρέπει να σκεφετείτε εάν η φράουλα που πιστεύετε ότι σας χαρίζει αντιοξειδωτικά και πολύτιμες βιταμίνες είναι «καθαρή» ή όχι!
Κι αυτό διότι οι φράουλες περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο είναι γεμάτες από υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα κι όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται αφού βρέθηκαν 17 διαφορετικά φυτοφάρμακα πάνω της! Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Η οργάνωση EWG συνιστά την κατανάλωση φράουλας καθώς και άλλων φρούτων που βρίσκονται στη βρώμικη δωδεκάδα όταν είναι προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Η λίστα έχει καταρτιστεί με βάση έκθεσης, η οποία γίνεται κατ' εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, και βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών που δείχνουν ποια προϊόντα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.
Η βρώμικη δωδεκάδα - The Dirty Dozen
1. Φράουλες
2. Μήλα
3. Νεκταρίνια
4. Ροδάκινα
5. Σέλερι
6. Σταφύλια
7. Κεράσια
8. Σπανάκι
9. Ντομάτες
10. Πιπεριές
11. Ντοματίνια
12. Αγγούρια
Η Clean Fifteen – Η καθαρή δεκαπεντάδα
Στον αντίποδα, η καθαρή δεκαπεντάδα περιλαμβάνει τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων.
1. Αβοκάντο
2. Καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κατεψυγμένος αρακάς
6. Κρεμμύδια
7. Σπαράγγια
8. Μάνγκο
9. Παπάγια
10. Ακτινίδιο
11. Μελιτζάνα
12. Πεπόνι ποικιλία Honeydew
13. Γκρέηπφρουτ
14. Πεπόνι ποικιλία Cantaloupe
15. Κουνουπίδι
The Dirty Dozen plus
Το EWG επισημαίνει ότι δύο ακόμα είδη προϊόντων, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά -  όπως η λαχανίδα (kale) και τα παραπούλια και οι καυτερές πιπεριές - δεν ανήκουν ακριβώς στην Βρώμικη Δωδεκάδα αλλά «συχνά μολύνονται με παρασιτοκτόνα τοξικά για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου» καθώς περιέχουν ίχνη εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Η EWG συνιστά ότι όσοι καταναλώνουν  πολλά από αυτά τα τρόφιμα καλύτερα να αγοράζουν βιολογικά αντ 'αυτών.

Πηγή:  https://www.ewg.org/foodnews/summary.php
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...