Η υγεία του μυαλού και του εγκεφάλου μας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να διατηρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας καθώς μεγαλώνουμε, αφού η ηλικία μειώνει την κριτική μας ικανότητα και αυξάνει την πιθανότητα να μας απασχολήσει η άνοια και το αλτσχάιμερ. Το Ινστιτούτο των Τεχνολόγων Τροφίμων (Institute of Food Technologists) δημοσίευσε μία λίστα με τα συστατικά τροφίμων που θα διατηρήσουν τον εγκέφαλό μας υγιή και θα απομακρύνουν τις ασθένειες. Αυτά είναι:

*Τα φλαβονοειδή του κακάο. Έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία, την υγεία της καρδιάς και κάποιες έρευνες τα σχετίζουν και με τη βελτίωση της μνήμης.

*Τα ω-3 λιπαρά οξέα. Έχει βρεθεί εδώ και αρκετά χρόνια ότι συμβάλουν στην καρδιακή και τη νοητική υγεία.

*Τα καρύδια. Μία δίαιτα πλούσια σε καρύδια μπορεί να δράσει ευεργετικά στη μείωση του κινδύνου, στην αργότερη εμφάνιση, ή στην καθυστέρηση της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ, έδειξε έρευνα σε ποντίκια.

*Το μαγνήσιο. Τα συμπληρώματα μαγνησίου πολύ συχνά συστήνονται σε όσους έχουν υποστεί σοβαρές διασείσεις. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι οι μπανάνες, το αβοκάντο, η σόγια και η μαύρη σοκολάτα.

*Τα μύρτιλα. Τα συγκεκριμένα μούρα (blueberries) έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση γιατί περιέχουν τις ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή με αξιοσημείωτη δράση. Η μέτρια κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει και σε γνωστικά ζητήματα.

*Η χολίνη. Έχει συνδεθεί με την υγεία του ήπατος και του γυναικολογικού συστήματος. Επίσης βοηθάει στην επικοινωνία των κυττάρων στον εγκέφαλο και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Μπορεί επίσης να αποδειχτεί πολύ βοηθητική για τον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε και να βοηθήσει στην αποφυγή αλλαγών στη χημεία του που μπορεί να οδηγήσουν σε έκπτωση της διανοητικής λειτουργίας. Μία καλή διατροφική πηγή της είναι τα αυγά.

*Η κιτικολίνη. Είναι μία ουσία που βρίσκεται στα κύτταρα του οργανισμού και βοηθά εμμέσως στη νοητική λειτουργία, στην επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες. Έρευνες έχουν δείξει ότι συμπληρώματα της εν λόγω ουσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο ενάντια στη γήρανση.

*Η φωσφατιδυλοσερίνη και το φωσφατιδικό οξύ. Δύο πιλοτικές έρευνες έδειξαν ότι σε συνδυασμό μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη, τη διάθεση και τη νοητική ικανότητα στους ηλικιωμένους.